Myastenia gravis belirtilerin hastaya özgü olduğu otoimmün bir hastalıktır. Tarihsel bir bakış açısıyla başlayan bu derste Prof. Dr. Kemal BUHARALIOĞLU myastania gravis hastalığının belirtileri hakkında bilgiler veriyor. Toplum eczacılarının bu hastalıktaki rolünü tartışıyor.
1. Tanım ve Tarihçe: Myastenia gravis (MG) ciddi kas zayıflığı anmalına gelir. Kas güçsüzlüğü ve yorgunluğuyla belirgin sinir-kas (nöromüsküler) kavşağı etkileyen kronik, otoimmün bir hastalıktır. Nörolojinin kurucusu Thomas Willis’in De Anima Brutorum (1664) eserinde tarif edilmiştir.
2. Klinik Alt Tipleri: Pragmatik klinik sınıflandırma aşağıdaki gibidir.
a) Oküler MG: Göz kaslarını etkiler, ptozis (göz kapağı düşüklüğü) ve diplopi (çift görme) görülür.
b) Jeneralize MG: Ekstremite, bulber ve solunum kaslarını etkiler; ciddi solunum kası tutulumu varsa myasteni krizii ile sonuçlanabilir.
3. Hastalığın Seyri: Belirtileri dalgalıdır (fluktuasyon). Kas güçsüzlüğü remisyon ve alevlenme dönemleriyle seyreder. Bu durum kullanılan ilaçların dozajının ayarlanmasını gerektirir.
4. Myasteni Krizi: Solunum kaslarının ciddi şekilde etkilenmesiyle gelişir. Enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, stres veya antikolinesteraz ilaçların aşırı dozları neden olabilir. Yoğun bakımda tedavi gerektirir. Enfeksiyonların önlenmesi hayati önem taşır. Hastalar özellikle kış aylarında dikkatli olması konusunda uyarılmalıdır.
5. Tedavide dikkat edilmesi gerekli noktalar:
a) Semptomatik: Antikolinesteraz ilaçlar; doz ayarlamaları gerekebilir.
b) İmmünosupresif Tedavi: Bağışıklık sistemi baskılanır; enfeksiyon riski artar.